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DERBY HOMES BOARD 
22 MARCH 2012  ITEM B7   
 

EXTENSION OF BOARD MEMBER’S TERM OF OFFICE 
 
Report of the Director & Company Secretary 
 
 
1. SUMMARY 

 
 This report seeks the Board’s approval to extend Dennis Rees’ term of office for a 

period of 3 years. 
 
2. RECOMMENDATION 

 
 That the Board approves the extension of Dennis Rees’ term of office for a period 

of three years (subject to being successful in the 2012 Tenant Board Member 
election) commencing from the AGM on 11 October 2012 until the AGM in 2015. 

 
3. MATTER FOR CONSIDERATION 

 
3.1 The Maximum Period of Office applies to Tenant and Independent Board Members 

and is currently defined in the Articles of Association as “a period of more than ten 
consecutive years or four consecutive terms of office, whichever is the lesser.”  The 
Board has recently recommended amending the Maximum Period of office to nine 
years and this is being considered by the Council as part of the changes to the 
Memorandum & Articles of Association. 
 

3.2 Dennis Rees, Tenant Board Member North East, was appointed to the Board in 
February 2002.  This year he will have served the Maximum Period of Office. 
 

3.3 Elections for the North East Tenant Board Member will be held this Summer. 
Dennis has indicated he would like to continue on the Board for a further three year 
period if he is successful in winning the election.  The Board is therefore asked to 
consider an extension of his office until 2015. 

 
4. LEGAL AND CONFIDENTIALITY IMPLICATIONS 

 
4.1 Article 19 states “Subject to Article 13(12) a person shall be ineligible for 

appointment to the Board if they have served as a Board Member of the 
Organisation for the Maximum Period of Office and if already appointed, shall 
cease to be a Board Member at the first annual general meeting on or following the 
date which such person has served as a Board Member of the Organisation for the 
Maximum Period of Office.” 
 

4.2 Article 13(12) states “On application to the Board by a person for permission to be 
allowed to be reappointed as a Board Member beyond the Maximum Period of 
Office, the Board may allow such a person to serve as a Board Member beyond 
the Maximum Period of Office, on such terms as it deems fit”. 
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The areas listed below have no implications directly arising from this report: 
 
Consultation 
Council 
Personnel 
Environmental 
Equalities Impact Assessment 
Health & Safety 
Risk 
Policy Review 
 
 
If Board members or others would like to discuss this report ahead of the meeting please contact 
the author, or Phil Davies, Chief Executive, phil.davies@derbyhomes.org – Phone: 01332 888528 
 
Author: 

 
Jackie Mitchell / Governance Services Manager / 01332 888527 / 
jackie.mitchell@derbyhomes.org 
 

Background Information:  None 
Supporting Information:   None 
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